Medvekútnál (Fotó: Molnár Levente)

Zarándoklat a Medvekúthoz

Július 4-én, vasárnap délután került sor arra a gyalogos zarándoklatra, melyet a tavalyihoz hasonlóan a Via Maria Polgári Társulás (Felvidéki Mária-út), Velebny Gábor és Gyurász Pál lelkiatya szervezett. A mintegy száz fiatalt és idősebbet egyaránt számláló közösség több különböző útvonalon közelítette meg az erdő mélyén található szent helyet, az Ipolyfödémes és Ipolyhídvég között elhelyezkedő Medvekutat.

A csoportok 13 óra után gyülekeztek, majd közösen imádkozva indultak a kápolnához, mely oda-vissza nagyjából 8-9 kilométeres távot jelent. A szentmise 15 órakor kezdődött a forrás vizénél állított kápolnánál, a magas fák lombjainak hűvös rejtekében. Gyónásra és szentáldozásra is lehetőség volt, a szentmisét pedig az ipolyfödémesi ifjúsági énekkar hangszerekkel kísért éneke tette még hangulatosabbá. A mise után egy frissítő uzsonnára és tartalmas beszélgetésre került sor.

Ahogy Gyurász Pál, Ipolyhídvég plébánosa a kápolnánál tartott szentmisén hangsúlyozta, "hagyományt szeretnének teremteni ezzel a zarándoklattal, melyet évente megvalósítanának. Mint mondta: „örömmel tapasztaljuk, hogy igény van az ilyen, és ehhez hasonló lelki megújulásra a fiatalabb és idősebb korosztály részéről egyaránt.”

A legfiatalabbak is örömmel vágtak neki az iskolai tanévet lezáró és a nyári szünidőt megnyitó,szentmisével egybekötött zarándokútnak, melyre Ipolyfödémes és Ipolyhídvég mellett Ipolyságtól egészen Csábig, szinte minden településről érkeztek zarándokok.

A Medvekúthoz, és annak forrásvizéhez hosszú évek óta zarándokolnak a helyiek, illetve távolabbról érkezők is a lelki megújulás, a megtisztulás és a gyógyulás reményében. A forrás vizével kapcsolatos gyógyulások miatt az ipolyfödémesi lakosság 1969-ben kápolnát épített ezen a helyen, melyet azóta is rendben tartanak és a mai napig látogatnak.

(Ez a cikk Felvidek.ma honlapján jelent meg és Molnár Levente írása: https://felvidek.ma/2021/07/zarandoklat-a-medvekuthoz/)