Esztergomi munkakonferencia a zarándokturizmus fejlesztéséért

2014. december 9-én a Mária Út Közhasznú Egyesület munkatalálkozót szervezett Esztergomban az önkormányzatok és más szervezetek képviselőinek. A konferencia 10 órától kezdődött a Szent Adalbert Központban.

A találkozón az Egyesület és Romanek Etelka, Esztergom város polgármestere meghívására sok önkormányzat képviseltette magát. Mindazon települések képviselői, amelyeken keresztülhalad a Mária út vagy szeretnék, hogy érintené őket ez a szép zarándokút.

A Via Mariae polgári társulás képviseletében a konferencián Berényi Kornélia és Méhes Richárd vettek részt.

Hallhatták, hogy miért éri meg az önkormányzatoknak csatlakozni a Mária út céljai mellé és ez milyen hozadékokkal jár. A konferencia további témája volt még az 1Úton zarándoklat.

A megbeszélés fő témái következők voltak:

- A Mária Út és a benne rejlő lehetőségek (dr. Szabó Tamás a Mária Út alapító elnöke)

- Az önkormányzatok együttműködési lehetőségei a Mária Út megvalósítására (Bencsik János országgyűlési képviselő, a Mária Út Egyesület elnökségi tagja).

- Az önkormányzatok közös fellépése a fejlesztés forrásainak biztosításáért (Romanek Etelka Esztergom polgármestere).

- A Mária Úton a zarándoklás tömegesítése: az 1Úton rendezvény 2015. augusztus 22-én (Prontvai Vera a Mária Rádió főszerkesztője).

A program Székely János püspök úr köszöntőjével kezdődött. Székely János atya szavai a zarándoklásról nagyon felemelőek voltak. A témákat az előterjesztéseket követően csoportosan is átbeszélték. 13 órakor a résztvevők a Prímás Pincében elfogyasztották az ebédet. Utána egy összegzésre került sor és a program délután 3 órakor fejeződött be.

A konferencia előtt a résztvevők kaptak ajándékot, amelyek között volt László Dániel festőművész és Székely János püspök úr Mária Út című könyve, melyet az Egyesület jelentetett meg. A könyv tartalmazza a festő átélt élményeit, melyet a zarándoklás alatt megélt, mikor Budapestről Mariazellbe és Budapestről Csíksomlyóba a Mária úton zarándokolt.

A képek hatására Méhes Richárdban megszületett az ötlet, hogy megszervezné László Dániel képeinek a felvidéki körútját.