Bejárás Béke-Nagymagyar és Csallóközcsütörtök-Dénesd között

2015. március 18-án Méhes Richárd munkazarándoklaton vett részt, mely során a két zarándokút (máriavölgyi és sasvári) összekötésének szakaszát járta be. Ez a zarándokút két irányból indul (Bacsfa-Szenantalról és Dénesdről) és ez a kettő Csallóközcsütörtökben egyesül.

A Szent Rita zarándoklat végett volt fontos, hogy bejárja a Béke Nagymagyar szakaszt egy más útvonalon, mert a zarándoklat nem mehet végig a gombai szőlőn és később sem lehetne ezen kijelölni az utat.

A munkazarándoklatot a békei templomtól kezdte és a falut a szövetkezet felé hagyta el. Majd pedig a kanális mentén indult el Csütörtökbe. A földúton már látni lehetett a csütörtöki két tornyát. A kanális mentén megérkezett Csütörtökbe, ahol érintette a szép, régi Szent Jakab templomot és elment a felújított Szentháromság szobrot.

A földúton folytatta az útját Csákány felé és csütörtöki szőlő mellett haladt el, majd pedig a gombai kastélypark szélén átkelt a szántóföldön és a Csákány felől érkező út mentén, a nagymagyari temetőt érintve érte el a Szent Rita kegyhely templomát.

A nap másik felében busszal visszament Csütörtökbe és egy földúton indult el Erzsébetmajor irányába. Erzsébetmajor volt temploma Árpád-házi Szent Erzsébet kegyhelye volt. Eddig nagyon rossz állapotban volt, de szépen felújították és egy múzeumot rendeztek be benne, amely a helyi gazdálkodást mutatja be. Az útja elhaladt a modern katolikus templom mellett és keresztezte a Pozsony-Komárom vasutat, itt található Miloslavov (Annamajor) vasúti megálló is. Nagyon rendezett falu, nagyon ritka járműforgalommal, nyugodt falu.

Az zarándokút követi tovább Dénesd felé az utat. Dunajská Luzna Torcs (Nová Lipnica) falurészén érkezett be az út és egészen a dénesdi Mária-kegytemplomig megy tovább, ami a mostani munkazarándoklat végét jelentette.