4. nagyböjti zarándoklat Nezsiderből Boldogasszonyba

2015. március 28-án került sor a 4. nagyböjti zarándoklatra, melynek idén különlegessége volt, hogy 3 irányból jöttek zarándokok Boldogasszonyba, ami által tömött lett a Mária kegytemplom. Idén a soproniak Fertőszéplakról érkeztek és ők tették meg a legtöbb kilométert – 32 km. Mosonszolnokról is érkeztek zarándokok a kegyhelyre.

Az osztrákok Nezsiderből mentek a kegyhelyre. Hozzájuk csatlakoztak a vőkiek, akik kb. 15-en voltak és a máriautasok.

Méhes Richárd a kisfaludiakkal autóval indult el és a vajkai kompot vették célba, de mivel aznap nagy szél volt ezért Bős felé kerültek és Nagybodakon felvették az egyik zarándoktársukat. Oroszváron pedig Patay Pétert vették fel. Így végülis két autóval, 8-an érkeztek meg Nezsiderbe, ahol leparkoltak. Az indulás előtt kicsit előbb érkeztek így, körüljárták Nezsider Kálváriáját, ami a zarándoklat kiindulópontja volt. Lassan gyülekeztek az emberek, végül a vőkiek is megérkeztek, akikkel jött a bacsfai zarándoktársuk is.

10 órakor elindultak Franz Renghofer vezetésével Boldogasszony kegyhelyére. Sokan voltak és az út során biztosítva volt az agapé, tehát kaját sem kellett volna hozniuk magukkal.

Gyönyörű tájakon, szőlők között, kora tavaszi időben zarándokoltak. A Kálvárián a fák már virágoztak.

Az osztrákok sokszor olyan tempót diktáltak, hogy nehezen tudták őket követni. Csak az agapéknál értek be őket. De azért nagyon tetszett nekik a zarándoklat és egymással tudtak beszélgetni az út során. Ezen a szakaszon hiányzott a lelki vezetés, többi kettőnél megvolt.

Féltoronynál a kastélynál tartottak egy kis pihenőt, ahonnan a falu végén található agapé és találkozóhelyre igyekeztek. Itt találkoztak a Mosonszolnokról érkezőkkel, ahonnan már közösen haladtak tovább. Itt Richárd ismerősökkel is találkozott.

Megérkeztek a kegyhelyre, ahol talán több mint százan gyűltek össze. A kegytemplomban kétnyelvű, német-magyar szentmisét mutattak be 16 órakor a zarándokoknak. A zarándokok csak ámultak a kegyhely és –templom szépségein. A szentmise után meleg étellel várták a zarándokokat, mely nagyon jól esett nekik.

A máriautas zarándokok Nezsiderbe busszal mentek, majd pedig onnan hazafele élményekkel és barátokkal gazdagodva folytatták az útjukat.